Solar Deck

——————————————————————————–
Project Description
——————————————————————————–
Type: Villa
Location: Vienna, Austria
Finished: 2003
Services: overall planning, project design / draft, construction planning, surveillance of the building process, interior design and construction
Description:

The 14th district of Vienna is a typical suburban village district. People which live here reached a rather higher living standard and dwell primary in private houses, mostly situated on small and tight sites. Also the site, which the Viennese clients acquired is small and tight – this makes the neighbour houses appear very close. Exactly that was the architectural challenge, to built under such circumstances a private house with 290m² useable space and a double garage. Georg Driendl arranged the bedrooms and all adjacent rooms in the ground floor. The living room and the kitchen build together a very spacious level without columns in the upper floor. This floor is additional widened with correlating terraces on the east,- south,- and west side. Thereby an amazing effect was created: it seems that the living room increases over the terraces and which makes appear that the neighbours moved into wide distance. The big wall on the north side made of reinforced concrete (like the foundation and basement) saves the heat and reflexes it to the rooms. The upper floor is a self-supporting steel construction in addition with prefabricated wood and glass units. Large-scaled glazing in the upper floor as well a transparent stripe along the north side of the roof enable a pleasant light flooded feeling. The light- strip on the ceiling creates an interesting illumination as well as an excellent thermal situation.

——————————————————————————–

Privathaus; Wien

290 m² Wohnraum sollten auf einem relativ kleinen Grundstück entstehen, dessen Nachbarhäuser bedrohlich nahe erschienen. Dieser Dominanz Einhalt zu gebieten und der räumlichen Enge eine Tiefe entgegen zu setzen waren demnach die Anforderungen um eine optimale Wohnqualität zu ermöglichen.
Ebenerdig, geborgen, die Schlafzimmer mit den Nabenräumen – darüber das großzügig angelegte Obergeschoß, dreiseitig verglast, in welchem der offene Wohn- und Essbereich, sowie die Küche angelegt wurden. Das Obergeschoß, ost- süd- und westseitig mittels einer vorgelagerten Terrasse erweitert, ermöglicht die Wahrnehmung einer Tiefe, die sich über die Terrasse hinweg erstreckt.
Mittels eines Lichtbandes entlang der abgeschlossenen Nordwand, welche nach innen einen Luftraum bildet der beide Geschosse miteinander verbindet, konnte eine maximale Nutzung von Sonnenlicht und – wärme auch von dieser Seite erreicht werden. Die gesamte Lichtsituation des Hauses präsentierte sich darauf hin spielerisch und die klimatischen Bedingungen blieben konstant.



Comments are closed.