Multiple Independence |

——————————————————————————–
Project Description
——————————————————————————–
“Wohnen am Lohbach”
3 buildings: 2 with 7 storeys and 54 flats and 1 with 6 storeys and 46 flats.

Press:
Article DiePresse

Subsidized (city-) residing in the western part of Innsbruck. Building of an apartment complex including a garage in West-Innsbruck.

The main purpose of the project was to provide 154 apartments as an answer to the rapidly increasing living space demands in Austria’s western regions. The agenda was to offer high quality residing (in detail and in the bigger city planning concept) for reasonable prices.

Each of the building complexes is connected / divided through a generous, light flooded, oval zone. This vertical hall which houses the staircases creates a friendly and communicative approaching zone to the individual flats. Privacy, transparency and identification therefore is already given while walking to the flats.

All apartments are orientated to the South, East and. The balconies evoke memories of huge loggias. The inner facade – the finish of the apartment towards the balcony – has been carried out completely transparent due to a room-high glazing and extends the living space. The continous balconies in front of the apartments (on the same height level as the floor – barrier free crossover) are equipped with a room-height sun shield to make a private and integrable free-space possible despite the densified urban setting.

The buildings are completely barrier-free, e.g. visually handicapped persons can orientate themselves without any problem due to an overall continous tactile system.

The inhabitant leaves one of the buildings and directly reaches an area of unspoiled nature. The harmonious integration of life in the city and close to nature offers many synergies.

Living and residing are orientated towards the natural areas, public structures are placed towards the street. One of the main agendas was to integrate the fantastic natural setting, to take advantage of this spectacular surroundings (very seldom to be found directly in a city) and to create the best possible quality in housing.

The aim was to create independence and guarantee individuality of each future inhabitant through thought out planning.

To underline this message Multiple Independence is not depending on gadgetry and facade effects: the building can be what a building is supposed to be – a building.

The sum of these factors creates a light, transparent appearance, an energetic efficient, sensible and sustainable concept with the individual living quality in the center of the attention.

Innovations

1 water-fall staircases.

only two turn-overs needed to get through the whole structure. comfortable gradient proportions

The staircase / hall zone divides each of the buildings into an East – and West wing.

2 all conduit / wiring and installations are placed OUTSIDE of the flats in the staircases.

This is a prototypic innovation: any vertical running supply units (electro, water, heating, sewer etc) are in the staircases in shafts. If reparations, revisions or maintenance should be necessary it is not required to get inside the apartment

3 indoor playground

the light flooded staircase brings the sun right down to the basement where a huge indoor playground is placed; especially in the cold winters in the west of Austria this is a big advantage for the numerous children in the complexes.

4 modular skin

through swinging out the walls and to replace them with a glazing we “increase” the individual apartments. The outer space fuses with the inner space and extends the floor. To secure individual privacy the sun shields, modular adjustable, can be used to close the rooms to the outside.



Comments are closed.