Solar Skeleton

Concept

Initiative
adaptation to the conditions main road, sunny plateau, Tyrolean mountains
Architecture
living and working conditions connected in an open way, the house dynamically integrated into the surrounding
Technology
the passive usage of sun energy through a black, absorbing wall guarantees low energy consumption

Solution

A sun flooded plateau, a single family house, a furniture laboratory

Solarskeleton Mitblick Morris

To the east the view stops at the house mountain, gentle wooded slopes stretch themselves towards grey “geröllhalden” – a mountain top with a cross on its peak – the Serles. The sun slowly climbs up to lid the whole valley, it passes water falls and “Almen” and reaches the ice masses of the Stubai Gletscher in the South.
Views which can’t be denied when building a house in this area. A street touches the property – the smog, the loudness of the cars have to be cut out though.


The southern and eastern side of the house remain transparent – possible through big glass elements. The western side is characterized through the biggest possible closeness. Inside: no “lärm”, “gestank”; instead flooding day light and passive usage of sun energy.

The house – open living and dining areas – hovering archive elements made from metal can be used to split the room. There are only three closed units in this open space, hovering cocoon-like. The furniture laboratory is to be found on the lower level, working and living under one roof.

Design

P1000506

The village people greet the new house just like an alien. Transparency, glass, steel and concrete meet sceptical eyes, unexpected and disturbing placed in the outskirts of the village, strikingly different to the small Tyrolean farmer houses. Time passes by and the people get used to the alien, learning to like him, as much more light shines in the rooms, the views towards the mountain panorama,

the warming character of the sun rays, low energy costs made possible through a black absorbing wall.

The house and its naked materials finally get one with their environment, part of nature and the nature a permanent guest of the house. The whispered approval is transformed, today there is more than one house in this village.

Info

Category Private Home
City Mieders im Stubaital
Commissioner Private
Period 1995–1996
Type direct
Status built
Details

site: 700m²
net floor area: 150m²

Copyright driendl*architects ZT GmbH
Images James Morris, Georg Driendl

Media