Apartment building

Concept

Initiative
a back yard in a historically grown, densely built area. Privacy, a welcome atmosphere and communication should be possible both, inside and outside the house
Architecture
due to the narrow construction site, the spatial concept is developed through a vertical arrangement of the requirements of living, in the sense of a duality of integration on the one hand and exclusion of the immediate neighborhood on the other
Technology
the house is structured in three parts: two offset parts provide all needed living areas, a light flooded space connects these parts with an open air staircase

Question

How generous can tightness be?

Frankfurt 5405 Milli

Solution

Frankfurt 5785 Milli

An oasis in the city

In a backyard located in Frankfurt-Nordend, a historical grown, densely built up area, a detached residential house arises, equipped and surrounded by gardens and terraces.

Up until the interior and the furnishings everything is custom made, adjusted in al details, built from selected, exquisite materials.  

Design

Frankfurt 5648 Milli

In close dialogue with the client, the house is structured in three parts - two offset parts provide all needed living areas, a light flooded space connects these parts. This continuous, connecting middle part starts at the souterrain and extends up to the roof - only an open air staircase is drawn through the airy space and docks onto the other parts of the house on all levels.

Thus, privacy, open living and communication is made possible all around the house and is developed right in the philosophy of its owners and guests.

The outdoor space is also characterised by bipolarity. Terraces and balconies allow privacy and at the same time an inviting, welcoming integration of the immediate surroundings.

The strong flexibility of all living areas - in and around the house - creates generosity and turns the house into a sociotope which - for example - naturally welcomes the kids of the owner's friends for lunch.

Within the dense center it was possible to dissolve isolated functions, let them interact with each other and to create a new, open minded style of living. An oasis in the city.

Info

Category Private Home
City Frankfurt
Commissioner Private
Period 2008–2014
Type Direct
Status built
Technical

structural analysis: Wameling Ingenieure GmbH
building phisics: Dipl. Ing. Dr. techn. Roland Müller
installations engineering: Die Haustechniker Techn. Büro GmbH
building general supervision: Holger Gräcmann, p-off Architektur

Details

site: 299m²
net floor area: 325,40m²

Copyright driendl*architects ZT GmbH
Images Milli Kaufmann, Olivia Wimmer

Media