Solar Cube

Concept

Initiative
completion of an existing villa towards the garden
Architecture
a glass structure that is connected to the existing villa creates spacious living space that extends into the green
Technology
prefabricated three-storey extension as a steel-wood-glass construction, low-energy house

How can old and new substance complement each other to create highest quality of living?

Solution

The house was designed by a Loos-student, so the old structure should be preserved and missing parts, like communication with the outside, should be completed with new, modern structures. For this it was necessary to open the building towards the garden with a glassed cube. Inside a spiralled stairway connects the floors.  

Info

Category Private Home
City Vienna
Commissioner private
Period 1997
Type direct
Status built
Copyright driendl*architects ZT GmbH
Images Milli Kaufmann, James Morris, Lew Rodin

Plans

090806 Lageplan

Media